تبریز اولین پایتخت ایران در زمان صفویان و شهر ولیعهدنشین دودمان قاجار بودلذا همین امر باعث شده ساختمانهای زیبا و بسیار متنوعی در تبریز از قدیم بر جای بماند که اکنون بیش از ??? مورد از آنها شناسایی و در حال باز سازی میباشند که اکثر آنها اکنون تبدیل به موزه به عناوین مختلف شده اند.ساختمان موزه معماری تبریز یکی از زیباترین ابنیه های سنتی و زیبای تبریز میباشد که شامل سه خانه به هم پیوسته میباشد.تنوع نمای ساختمانها و سبکهای معماری مربوط به دوره های مختلف را میتوان به عینه در این مجموعه زیبای تاریخی دید
این موزه شامل 3 واحد بنای تاریخی زیبا از دوره زندیه و قاجاریه، در برگیرنده انواع معماری بی نظیر اسلامی ایرانی، به سال 1150 هجری قمری ساخته شده و امروز بعنوان دانشکده معماری دانشگاه هنر مورد استفاده قرار می گیرد.
خانه بهنام
ساختمان بهنام یکی از ساختمانهای تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز است که قدمت آن به اواخر دوره? زندیه میرسد.این ساختمان خود از سه بخش تشکیل شده است و در زیر تصاویر بخشهای مختلف آن نمایش داده شده است. مساحت این بنا ????? متر مربع است و بخش اداری دانشکده? معماری و شهرسازی را در خود قرار دادهاست. تالار مرکزی ساختمان بهنام بهدلیل نقاشیشده بودن دیوارها و شومینهها از مهمترین آثار معماری دوره? زندیه بهشمار میرود
خانه بهنام، که از اواخر دوران قاجار به یادگار مانده است . به دلیل معماری ظریف، پنجرههای مشجر و طاقهاو ایوانهای بلند و بزرگ خود جلوه ویژهای دارد.فضاهای اندرونی و بیرونی این ساختمان عهدقجری علاوه بر تزیینات داخلی به دلیل طراحی متناسب با فصول مختلف سال از جهت تعادل درجه حرارت و چشمانداز زیبا، چشم بازدیدکنندگان را در هنگامدیدار ازاین بنای باعظمت خیره میکند.
وسعت اعیانی " خانه بهنام" سه هزار مترمربع بوده و منظره بیرونی آن به دلیل گچبریهای هنرمندانه،نمای آجری سرخگون و حوض آسمانیرنگ وسط حیاط ،وضعیت تبریز در سالهای اول قرن چهاردهم شمسی را در ذهن گردشگران تداعی میکند." گرهسازی " خانه بهنام ازمهمترین ویژگیهای معماری این بنای تاریخی است که بازی نور را با هنر منبتکاری و ایجاد طرحهای هندسی و تزیینی مختلف در هم آمیخته است.
ساختمان گنجهایزاده یکی از ساختمانهای دانشگاه هنر اسلامی تبریز است که پیشینه? آن به اواخر دوره? قاجاریه و اوایل دوره? پهلوی میرسد.این بنا یکی از ساختمانهای تملک شده توسط دانشگاه هنر اسلامی تبریز در عرصه ای به مساحت 3000 مترمربع که با دو خانه تملک شده قدکی و بهنام مجموعاً بالغ بر 7000 مترمربع عرصه دارد. دسترسی این خانه از کوچه مقصودیه می باشد که از قدیمیترین محلات تبریز است.
بنا شامل دو بخش است. بخش شرقی متعلق به دوره قاجاریه و بخش غربی احتمالاً در اوائل پهلوی اول به ساختمان قبلی اضافه شده است. نمای شرقی رو به طرف جنوب ساخته شده است و پلان معماری آن با ساختمان قدکی قابل مقایسه است. هسته اصلی این ساختمان اتاق طنبی است که در طرفین آن راهروهای ورودی و در جانبین آن اتاقهای جانبی (گوشوار) قرار گرفته است. از پیش آمدگی اتاقهای گوشوار به عنوان ایوان ستونداری استفاده شده است. ایوان شامل 5 دهنه می باشد که با قوسهای نیم دایره پوشش شده است. در بخش شمالی طنبی نیز ایوانی با سه دهنه وجود داشته است که مشرف به حیاط اندرونی بوده است. حیاط اندرونی شمالی در طول زمان از بین رفته و سمت شمالی طنبی را دیوار کشیده اند.
این بخش ساختمان در سه طبقه شامل زیر زمین- طبقه همکف و طبقه اول احداث شده است. در زیر اتاق طنبی حوضخانه قرار دارد. بخش غربی مجموعه مربوط به اوائل پهلوی اول و ورودی آن شرقی به غربی است و هر بال راهرو سه اتاق و جمعاً دارای شش اتاق است. این بخش نیز در سه طبقه شامل زیرزمین، همکف و طبقه اول ساخته شده است. ساختمان دارای ایوان ستونداری در جبهه شرقی است. ازاره هر دو بخش از بنا با سنگهای اسپراخون حفاظت و تزئین شده و نماهای خارجی و زیرزمینها آجری است. احت این بنا ????? متر مربع شامل سه طبقه? مجزا است که آتلیهها، کلاسهای درس و سایر بخشهای آموزشی دانشکده? معماری و شهرسازی در آن قرار گرفتهاند. ساختمان گنجهایزاده دارای معماری برونگرا است که این شیوه? معماری در اکثر بناهای دوره قاجاریه دیده میشود.
خانه قدکی
این بنا متعلق به اواسط دوره قاجاریه بوده و در دو دوره تکمیل شده است و شامل اندرونی و بیرونی است. از سـردر به هشتی و از هشتی به حیاط باغچه وارد میشویم. طنبی بزرگ شرقی، غربی است. پنجره های اروسی آن با شیشه های رنگی به شمال و جنوب باز می شود. ایوان ستوندار در جنوب طنبی رفیع و بلند است. ارتفاع ستونهای ایوان شمالی معادل ارتفاع طنبی است. اتاقهای گوشوار در طرفین طنبی قرار گرفته است. زیر اتاق طنبی حوضخانه است. سقف حوضخانه گنبد با کاربندی آجری و با سکوهای جانبی و حوض سنگی دارای جلوه خاصی است.
اندرونی دارای اتاقهایی در اضلاع شرقی و غربی حیاط میباشد. تناسبات معماری، وسعت ساختمان و تنوع طاقها و گنبدها در سقف زیرزمینها جالب توجه است. علاوه بر تناسبات کلیه اندامهای بنا که چشمگیر است، نمای ساختمان دارای انواع طرحهای آجرکاری است. ظرافت اروسی ها، آئینه کاری و گچبری سقف ایوان و تنوع کاربندیهای آجری، آرایش حوض و باغچه و رف بندی اتاق با کیفیت عالی است.
درباره خودم
لوگوی وبلاگ
منوی اصلی
صفحه نخست
پست الکترونیک
صفحه ی مشخصات
خانگی سازی
ذخیره کردن صفحه
اضافه به علاقه مندیها
نوشته های پیشین
خرداد 1388
تیر 1388 مرداد 1388 شهریور 1388 مهر 1388 آبان 1388 آذر 1388 دی 1388 بهمن 1388 اسفند 1388 فروردین 1389 اردیبهشت 1389 خرداد 1389 تیر 1389 تیر 89 شهریور 89 مهر 89 آبان 89 آذر 89 دی 89 بهمن 89 اسفند 89 فروردین 90 اردیبهشت 90 خرداد 90 تیر 90 مرداد 90 شهریور 90 مهر 90 آذر 90 اسفند 90 فروردین 91 خرداد 91 تیر 91 شهریور 91 مهر 91 آذر 91 بهمن 91 اردیبهشت 92 اسفند 91 تیر 92 آبان 92 آذر 92 اسفند 92 لوگوی دوستان
لینک دوستان
آمار وبلاگ
بازدید امروز :7
بازدید دیروز :98 مجموع بازدیدها : 506011 خبر نامه
موسیقی وبلاگ
جستجو در وبلاگ
|